Napelem park létrehozása

Pályázat azonosítószáma: GINOP-8.4.1/B-16
Kölcsön összege /Ft/: 149 999 220
Projekt megvalósítás időszaka: 2017. 09. 01. - 2020. 03. 25.


Az EuroRaptor Kft. Nyíregyháza külterületén egy 1958 darab polikristályos panelből álló napelem park építését tűzte ki célul, több mint 166 millió forintos beruházás megvalósításával. A fejlesztés által a vállalkozás megújuló energia termelési tevékenységgel bővíti tevékenységét, a projekt kivitelezéséhez kamattámogatott kölcsönt vesz igénybe, melynek forrása a GINOP-8.4.1/B-16 "KKV energia hitel" konstrukció.

A tervezett erőmű 480 kilowatt teljesítményű lesz, melynek teljes termelését az áramszolgáltatói hálózatba kívánjuk értékesíteni. A megtermelt egyenáramot 12 darab inverter alakítja majd át váltakozó árammá, ami megközelítőleg 561 ezer kilowattóra villamos energia mennyiséget jelent évente. A létrehozott erőmű fenntarthatósága érdekében egy 24 órás elektronikus őrző-védő megfigyelőrendszert is telepítünk.
Az erőmű tervezett élettartama 30-40 év, de a lassú avulási idő miatt 25 év múlva a naperőmű még a teljesítménye 80 százalékát képes garantáltan produkálni. A beruházás megközelítőleg 11 éven belül térülhet meg, a kedvező energia átvételi áraknak is köszönhetően. A megtérülést és a fenntarthatóság sikerét az észak-alföldi térség magas napsütéses óráinak száma is erősíti, mely szintén ösztönző hatással volt a beruházás megvalósításában.
Új tevékenységünkkel a vállalkozás hosszú távon biztosíthatja jövedelmezőségét, a naperőmű működtetésével az üvegházhatású gázok kibocsátása évente közel 337 tonnával csökkenthető, hozzájárulva ezzel a fenntartható környezethez és klímavédelemhez, a megtermelt villamos energia mennyiség pedig több mint 200 családi ház éves fogyasztását fedezheti.

Az építési munkálatok várhatóan 2019. őszén kezdődnek el, a tervek szerint 2020. tavaszán az erőmű hálózatba kapcsolása is megtörténik, így elkezdődhet a villamosenergia-termelés.

partner logo
infoblokk